Studierea ocultului sub forma de sincretism

 Studierea ocultului sub forma de sincretism




     Studierea ocultului sub forma de sincretism inseamna studiul imbinarii diferitelor elemente din diverse domenii stiintifice ; este acea perceptie ca fiecare ramura a stiintei se leaga una de cealalta si formeaza un principiu generalizat, o conceptie universala. 
   Fiecare ramura a stiintei este o completare a artelor oculte . Ocultul in totalitatea sa reprezinta stiinta primordiala , religia , matematica ,chimia si astronomia ; dar acest caracter primitiv este inselator , prin faptul ca artele oculte au fost cu mult peste intelegerea epocii lor; de aceea ele trebuiau sa ramane oculte , secrete pentru cei neinitiati din cauza ca cei ignoranti foloseau in mod gresit invataturile ori acestia nu le percepeau deloc iar pe mana lor puteau devenii periculoase astfel. 
     Odata ce mama tuturor stiintelor  , calea oculta a fost cunoscuta grecilor, acestia prin simtul lor teoretic dar si practic au predat maselor, largului public doritor de cunoastere o parte din arcane prin ceea ce numim noi astazi filozofie ,totodata si prin inregistrarea evenimentelor astronomice si studiul acestora, astfel trecand o linie a bazei cunoasterii. 
Probabil ca unul din cele mai cunoscute exemple de sincretism este acela al religiei . Fie ca vorbim de o religie monoteista sau politeista, sau chiar de una bazata pe sine ca cea budista toate au in comun arta oculta. Despre aceste culte si religii vom vorbi intr-un capitol viitor. 
   Dorind sa aratam ca toata cunoasterea si stiinta este una singura , prezentata sub mai multe aspecte,forme  ce sunt afisate ca ramuri ale stiintelor exacte si umane vom incepe a detalia corelatia dintre ocult si principalele stiinte din epoca antica pana in cea contemporana.Astfel,putem studia elementele oculte,ideologia si nucleul arcanei in "mea tempora" - timpul prezent  si facand un traseu al timpului istoric liniar putem descoperi esenta oculta a fiecarei ramure stiintifice din care sa reiasa in ochii fiecarui sceptic certitudinea valorii imensurabile pe care o da ocultul stiintei.
  In prima parte a cartii “ Rosarium Philosophorum” ( Gradina Filozofilor ) este scris : “ Neghiobii care inteleg ad literam spusele filosofilor nu descopera adevarul si spun ca aceasta stiinta este falsa,deoarece incercand si negasind nimic au inceput sa blameze si sa dispretuiasca cartile care vorbesc despre ea ; de aceea stiinta aminteste putin de ei , socotind ca singurul dusman al siintei oculte a naturii este ignorantul …
    In ochii unui neinitiat ocultul este opus stiintei, este un lucru contradictoriu si foarte departe de adevarul stiintific , dar in realitate ocultul nu numai ca este corelat cu ceea ce se numeste stiinta dar se identifica cu aceasta , separandu-se doar prin metoda. Metoda ocultului este cunoasterea parvenita atat empiric cat si din subconstient ,comparativ cu cea stiintifica care presupune o metodologie experimentala , ramanand ca tot ce nu poate fi dovedit pe aceasta cale sa fie generalizat ca fiind fals ori pur teoretic (neaplicabil). Ocultul incearca sa dovedeasca ca , conditiile si multiplele aspecte ale unui experiment pot influenta actul experimental, ca exista anumite forte ce intervin in procesul stiintific , cum ar fi procesele psihice,starea emotionala ,starea de constiinta in care se afla subiectul , iar cand vorbim de un experiment uman, observatorul are propria sa influenta . ( *ceea ce se numeste observator in fizica cuantica si atributele ascunse ale obiectului experimentat ce raman ascunse din cauza limitarii tehnologiei sau a intelegerii umane, propriilor noastre cunostinte ) 
     In primul numar al revistei “Initierea” ( revista oculta Ro 1924 ) este mentionat urmatorul lucru : “Dorim ca nimeni sa nu se insele ,crezand ca Stiintele Oculte au in ele ceva supranatural. Vom dovedi treptat ca supranaturanul nu exista si ca aceste stiinte se sprijina pe baze tot atat de stabile ca si Fizica sau Matematicile “ – semnat Directiunea (D.C Padeanu)
    Tinand cont ca stiinta este mereu in perpetua miscare si teoriile sale sunt schimbate intr-un interval de timp in functie de noile descoperiri, este de conceput ca nimic nu este in piatra iar omul trebuie sa aibe ratiunea de a judeca faptele lasand o poarta deschisa noilor idei si concepte,astfel pericolul ce consta in ideea ca stiinta ( de astazi/mainstream ) poate rezolva toate problemele si vindeca orice lucru poate fi evitata.
   Ceea ce pentru unele persoane considera o deviere de la subiectul initial, expunearea domeniilor stiintifice reprezinta elemente eterogene ale nucleului arcanic. Astfel , ceea ce se credea ca reprezinta o stare incipienta de dezvoltare stiintifica in unele culturi , ocultismul la ora actuala ne arata prin fizica cuantica si psihologia transpersonala , cognitiv-comportamentala si cea eriksoniana ca gradul de dezvoltare primitiva a epocii istorice nu reprezinta un factor obligatoriu in a atesta importanta ocultului in cercetarea stiintifica. 
In filozofie putem observa incepand cu Thales din Milet si filozofii ionieni informatii despre alcatuirea  Universului si cele 4 elemente primordiale ( aer,ignis,aqua,terra) lafel ca si Anaxagoras, Thales incearca sa dovedeasca ca universul este alcatuit de unul din cele patru elemente.
 In epoca clasica greca, Platon elaboreaza teoria sa despre alcatuirea universului si distinctia dintre corp si suflet ; dintre material si nematerial. El incepe prin a spune ca , corpul este facut dintr-o substanta materiala si divizibila , iar sufletul (constiinta) dintr-o substanta nemateriala ,indivizibila si eterna ; asadar corpul este material si muritor ,iar sufletul este nematerial si nemuritor. Platon spune ca in momentul nasterii sufletul se uneste cu corpul si se desprinde de acesta la moarte. Prin faptul ca acesta coexista cu corpul in material isi pierde puritatea si degenereaza in dorinte fizice si nevoi numite pasiuni. Lucruri care fac omul sa se ghideze dupa acestea,desprinzandu-se de lumea nemateriala ,el trece in lumea sensibila ,care este aparenta. Sufletul, mai spune el se gaseste in lumea ideilor, acestea reprezinta copii ale modelelor universale , asadar arhetipuri ce au un caracter etern ,astfel ideea de om este tipul ideal care ii reprezinta pe toti oamenii. Dupa Platon, toata natura si creatiile omului se trag dintr-o idee. 
   Faptul ca filozofia a lucrat cu un concept al sufletului si altul al trupului argumentand nemurirea sufletului , faptul ca acestea exista si dupa moarte , pentru a intelege cum e posibil, Leon Robin se intreaba daca natura sufletului este o natura originara sau ceva ce apartine corpului si care nu exista decat prin cea din urma. In " Phaidon " sufletul apare ca o realitate intermediara intre sensibil si inteligibil ; functia sa principala este aceea de a asigura continuitatea devenirii sensibile si perpetuarea sa. 
  Phaidon reia cateva elemente din teologia orfica si pitagoreica, ce considera corpul drept o murdarie pentru suflet, iar moartea o purificarea, astfel ca sufletul poate sa se pregateasca inca de pe acum pentru despartirea sa cu corpul prin practici ascetice si extatice. Pentru Platon numai gandirea rationala si stiintifica permite sufletului sa scape in totalitate de legaturile corporale. Ideea de viata este incompatibila cu orice idee de descompunere si moarte  ; sufletul in calitate de principiu al vietii este prin urmare nemuritor. Acest argument dialectic este un exemplu pentru acele dovezi pe care Aristotel le va califica drept "verbale" .  In " Critias" si " Timaios" , Platon povesteste despre lumea pierduta a atlantilor si civilizatia acestora in detaliu relatand defapt fascinatia omenirii catre o lume aproape utopica, desi nelipsita de defecte , dezvoltata spiritual si astfel prin vointa "zeilor" avand toate celelalte unelte la dispozitiei pentru o societate iluminata.
 Platon ne sugereaza prin mai multe exemple in Phaidon ca atunci cand un om este condamnat la moarte pentru o fapta rea ,doar corpul v-a fi distrus ; o pedeapsa aplicata corpului nu va reusi sa distruga raul din suflet ,ori pe acesta ; el va continua sa existe in intregime, impreuna cu sufletul pe care il influenteaza.  Astfel, " sufletul nelegiuit s-ar afla in supliciul corpului sau fericita sansa de a fi vindecat complet de rau " ( Platon - "Phaidon" 107c ) . Platon ne sugereaza ideea ca doar omul singur prin cunoasterea sa si a Divinului, mai exact a caracterului acestuia omul se poate mantui, se poate schimba. Trebuie mentionat ca Zeii si Demiurgul sunt arhetipuri universale ce tin de conexiunea noastra cu spiritul sau constiinta in totalitatea ei. Neoplatonicieni ca Plaut reiau ideea lui Platon, o solidifica si incepe a se pune accent pe relatia dintre corp-intelect si emotie.
 Trecand mai departe putem observa legatura dintre astronomie si astrologie bazata pe aceste principii filozofice de la care am pornit .
   Stiintele exacte dezvaluie ceea ce prin instinct natural se stia de multa vreme in ocultism ; prin teoria cuantica ,celebrul experiment al dublei masuratori a particulelor si a undelor se demonstreaza ca ceea ce numim materie este doar o chestiune de perceptie si cu adevarat in interiorul atomului , a protonilor si electronior, in interiorul quarcilor nu exista materie si se gasesc stringurile ,corzi energetice ce vibreaza ( * legea vibratiei - hermetism ) , asadar materia nu exista decat in perceptia noastra macrocosmica, iar cand aceasta este pusa sub observatie ,adica perceputa de o inteligenta isi schimba caracteristicile . 
 Un alt exemplu ar fi spirala lui Fibonacci si pe scurt reprezinta atitudinea holistica a Naturii / Universului astfel obtinand ceea ce pitagorenii numeau raportul de aur sau numarul de aur, datorita intalnirii frecvente a acestui raport in natura. In acest sir de numere se exprima prin geometrie , cochilia unui melc, dispunerea geometrica a semintelor de floarea soarelui pana la aripile fluturilor.
 Aceste doua exemple sunt doar cateva dintr-o multitudine de teorii matematice si experimente fizice . Important de retinut este insa capacitatea omului de a descoperi aceste lucruri conceptual , fara a cunoaste prin metodologie stiintifica , experimentala.

   Prin geometrie descoperim simbolurile ascunse ale artelor oculte, misterele pitagorenilor ; geometria reprezentand pentru ocultisti un limbaj secret prin care orice forma geometrica reprezinta un concept si un sir de idei complexe ce adauga la viziunea holistica a universului. De la simpla reprezentare a triunghiului echilateral si isoscel - reprezentarea masculinitatii si inversat - reprezentarea feminitatii la forme geometrice complexe . Asocierea triunghiului echilateral ca masculin datorita asemanarii lui cu o lance, reprezentand un simbolul masculin phalic, iar celalalt simbolizand organele sexuale feminine . Dintre toate formele ,cercul si sfera sunt considerate "perfecte" sau dintre cele mai "pure" forme geometrice ,acestea reprezentand eternetitatea si ciclicitatea vietii/perfectiunea ;toate aceste forme geometrice se folosesc in ocultism prin intermediul asocierii. 
  Aritmetica, stiudiul numerelor de asemenea are o mare importanta in ce priveste ocultul si se gaseste sub acelasi aspect al asocierii in kabalah ,numerologie si filozofia pitagoreica. 
  Cu privire la misterele pitagorenilor vom vorbi despre tetractys . Tetractysul - este format din 36 de unitati pe care se jura pitagorenii ; este compus  din primele patru numere pare si din primele patru numere impare luate impreuna . Tetractysul este un termen pitagoreic prin excelenta si el reprezinta tetrada (cifra 4) care impreuna formeaza decada (10), respectiv 1+2+3+4=10 . Pentru pigaroreni ,acesta repreziinta un concept magic prin posibilitatile lui demonstrabile atat dpdv matematic cat si din punct de vedere logic si filozofic. 
  In primul rand , pentru ca este un numar ce poate fi figurat intr-un triunghi echilateral si mai ales pentru ca el conduce la decada ; enigma binara, considerat de pitagoreici numarul pur sau Divin,desavarsit , existand de la inceputul creatiei , a Demiurgului insusi care a creat lumea folosind decada. Din aceasta cauza , adeptii lui Pitagora considerau decada "numar al lumii", reprezentant al universului pentru ca el reprezinta dublul pentaclei ( din greaca penta = 5 ) ,alt numar "magic" pentru filozofii pitagorieni el prezinta suma unitatilor din tetractys dar si a punctelor din triunghiul echilateral prin care poate fi figurat. Juramantul pe tetractys se practica atat pentru a impune pastrarea unor mistere ezoterice ascunse in acest numar cat si pentru a impiedica divulgarea unor secrete de ordin matematic. Textul lui este redat in versurile de aur atribuite lui Pitagora : " Ma jur pe cel care ne-a sadit in suflet sacra tetrada , izvorul naturii al carei curs e vesnic , izovor al etern curgatoarei naturi " . Iata vedem cum geometria, aritmetica atat prin Pitagora cat si prin Fibonacci spun acelasi lucru.


   Pitagorenii obisnuiau sa spuna rugaciuni catre decada si sunau astfel, dupa cum se relateaza in versuri " Binecuvanteaza-ne , numar divin , tu care i-ai zamislit pe zei si pe oameni (natura) o, sfant ,sfant Tetractys , tu care cuprinzi radacina si izorul suvoiului vesnic al creatiei ; caci numarul divin incepe cu unitatea pura si profunda si atinge mai apoi numarul sacru , apoi el o zamisleste pe mama a toate cate sunt , care leaga totul  ,cel dintai nascut ,cel care nu greseste niciodata, care nu regreta niciodata , zecele (10) sacru care tine cheia tuturor lucrurilor " . Numarul misterior 36 se refera tot la decada si reprezinta suma primelor patru numere impare 1+3+5+7 adunata cu suma primelor nume pare 2+4+6+8 ,respectiv 16+20=36 si asta poate ca nu intamplator fiindca anul calendaristic egiptean era impartit in 36 de decade , aste decade erau grupate cate 3 ,alcatuind 12 luni la randul lor , impartite in 3 anotimpuri , fiecare din ele cuprinzand 4 luni sau o tetrada. Regasim acesta cifra cand ne uital la 4 anotimpuri, 4 figuri geometrice elementare (cerc, triunghi,dreptunghi si patrat) , 4 elemente primordiale (apa,aer,foc,pamant) , 4 arhangheli (Michael, Uriel , Rafael si Gabriel ), 4 puncte cardinale , 4 nume date divinitatii - Tetragrammaton* din greaca - nume din patru cuvinte - (Adonai -stapan, Elyon- cel mare, Elohim- la plural , Avinu - Tatal ) .O sa revenim la acesta cand vom discuta despre simbolism . 
 Trebuie mentionat ca un aspect al kabalei il reprezinta aflarea personalitatii unui individ cu numele propriu prin numere ; studiul principal al numerelor in ocultism este numerologia.  Aceasta are legatura cu zodiacul si astrologia si presupune ca ar descifra destinul unei persoane , viata perosanala /sociala /profesionala,etc.  intelesul acestor numere face parte din arta divinatiei si consta in aceste numere "sacre"expuse.

 Metoda de cercetare a ocultismului

   In orice activitate metoda de cercetare trebuie sa fie una bazata pe ratiune . Degeaba avem cunostintele necesare analizei unui astfel de domeniu daca le punem intr-o ordine logica. Am incercat sa explic in acest capitol o abordare proprie bazata pe sincretism ,dar asta nu reprezinta intru totul o viziune holistica asupra ocultismului. Nu putem sa luam unele lucruri din alta parte, sa le scoatem din context pentru a adauga operei noastre , doar pentru simplul motiv de asemanare unor elemente sau acela al aparentelor ca ne-am facut cercetarea amanuntit . Noi trebuie sa cautam legaturi existente pe o baza solida si reala , nu nascotice fara explicatii sau partiale. 
    Ocultistul trebuie sa isi asume opera sa si sa argumenteze punctele sale de vedere cu privire la orice subiect daca vrea sa aibe credibilitate in acest domeniu. In afara interesului ce trebuie sa existe in orice cercetare,el trebuie studiat cu seriozitate ca orice alta stiinta . Metodologia studierii ocultismului trebuie sa fie atat teoretica/conceptuala cat si empirica , bazata pe propria experienta a autorului.
  Viziunea mea asupra metodei dupa documentarea necesara din surse , a fost sa imi organizez ideile pentru a imi alcatui propriile teorii la care s-a adaugat experienta practica din acest domeniu . Experimentul face parte din nucleul ocultismului , nu numai din metoda stiintifica, astfel ocultistul nu trebuie sa fuga de a da detalii practice in lucrarea sa si a experimenta prin propria persoana aceste lucruri. De asemenea , el nu va putea face pe cititori sa inteleaga si sa practice magia daca nu ofera explicatii adecvate si rationale sfaturilor sale practice. In opinia mea , persoanelor interesate de acest subiect trebuie sa li se ofere un sistem coerent de practica si teorie , acest lucru denota respectul fata de interesul si implicarea lor in acest domeniu.
   Modul prin care puteti intelege ocultismul este la alegerea dumneavoastra atata vreme cat o faceti fara preconceptii. Unele persoane sunt atrase de alchimie si hermeticism , altele de goetia, altele de vraji si divinatie ; iar aici pot sa aleaga diverse cai prin care pot sa practice respectivele domenii . Trebuie inteles totusi ca fiecare are un mecanism de functionare si este in beneficiul dumneavoastra sa il cunosteti .      
  Toate aceste ramuri ale stiintei atesta conexiunea dintre ocult si stiintific ; astfel facandu-se o legatura cu acesta, ii confera credibilitatea necesara unui sceptic de a o parcurge .  

Comments

Popular Posts